Рак кишечника •

Фахівець з
альтернативної медицини

Рак кишечника

Видалення раку кишечника

 

Можливо, після прочитання серії моїх статей, у когось складеться думка, що стосовно медицини я вибрав обвинувальний тон. Це не так. Констатація те, що медична наука повільно вбирає особливості стереохімії стосовно онкології, це звинувачення, а необхідність артикулювати розширення сфери її потенціалу. Поки що найкращі матеріали в цій галузі публікують лише хіміки, фізики і навіть технологи нафтових компаній. Зрозуміло, що цей золотий пил осяде і в головах біохіміків, і фармацевтів, але скільки десятиліть нам доведеться ще чекати, поки це сформулюють протоколи для онкологів. А поки голови біохіміків зайняті питаннями, де у ракової клітини ніжки та руки і де спіралі мутує ген. І Нобелівські премії дають за такі відповіді. Ну вб’ємо ми цей злощасний ген, забиваємо вікна дверей і будемо чекати, де він вирине знову зі своєї ремісії.

Коли я думаю про професійно травмованих душах онкологів, які зустрічають і проводжають своїх пацієнтів, це асоціюється в мені з фронтовими медсестрами, які виносять на своїх тендітних плечах безнадійно поранених з поля бою. І саме під таким кутом хотілося б ще раз відзначити чесне, професійне та цивільне формулювання Девіда Агуса – “Тіло не отримує рак, а виробляє його”!!!

Якщо в нашому організмі немає вроджених генетичних дефектів, що впливають на травлення і він не отримав серйозних екзогенних пробоїн, то раковий процес завжди визначається порушенням обміну речовин у контексті стану та можливостей нашого кишечника. Саме він є вхідними дверима, де онкологія та її розвиток далі розгалужується в локальне захворювання у конкретному місці та органі. Тому саме кишечник є “святою коровою” нашого організму, в якому онкологічний процес робить перший крок до різноманітності.

Причини захворювання на рак кишечника

Причини раку взагалі, у тому числі і онкологія кишечника, незалежно від місця пухлини, завжди мають прямий зв’язок. А ось конкретне місце вогнища завжди залежить від вже наявної патології. Але це вже другорядна, непряма складова загального механізму. Кількість різних факторів, що викликають злоякісний процес, дуже багато.

Першорядні фактори:

  • ослаблення секреторної функції шлунка та порушення утворення карбонових кислот;
  • ослаблення утворення кислот циклу Кребса;
  • порушення вуглеводного обміну та утворення ендогенної води;
  • порушення сірчано-сольового обміну тканинної рідини;
  • збільшення довжини спектральної хвилі окису азоту;
  • порушення ступеня асиметрії деяких груп глобулярних білків;
  • ізомерична нестабільність незамінних амінокислот у поліпептидних ланцюжках;
  • порушення анаболічної та катаболічної рівноваги;
  • неправильне харчування.

Супутні фактори:

  • спастичний стан будь-якого сфінктера в ШКТ впливає на місце локалізації;
  • атонічні стани кишечника;
  • поліпози кишечника;
  • тривалі інвазивні запалення кишечника;
  • кандидоз кишечника (грибкові ураження);
  • тривалі глистні інвазії;
  • порушення мікрофлори кишечника (дисбактеріоз – біфідобактерії).

Ятрогенні фактори:

  • тривалий прийом препаратів, що містять омепразол і ренітидин;
  • тривалий прийом препаратів, що пригнічують соматотропний гормон;
  • тривалий прийом анаболічних стероїдних препаратів.

Рак кишечника посідає третє місце у світі, серед інших видів онкологічних захворювань.

Симптоми та діагностика раку кишечника

Враховуючи те, що рак кишечника потай розвивається в організмі 7-8 років, виражені, ранні симптоми злоякісної пухлини, а тим більше симптоми на ранній стадії захворювання, відсутні. Видима локалізація формується лише в останній рік процесу, тому якась понад рання діагностика, про що зараз так часто говорять, абсолютно марне заняття.

Рак кишечника

 

Будь-який довго виражений симптом у відчуттях можна розглядати лише як ознака ризику. І це тому, що багато симптомів можуть бути присутніми роками. Вони можуть стосуватися зовсім інших захворювань, що не мають відношення до раку. І дуже часто, багато хто з них просто зникають, якщо людина вводить всвоє харчування вживання різних квашених овочів.

Але з усіх ризиків, особливо прихованим і небезпечним є поліпоз кишечника, який майже завжди буде розвиватися в онкологічний процес. Так як одночасно з розвитком поліпозу на тлі змін у печінці формуються метастази, то стадії раку кишечника вже не мають жодного значення, оскільки поліп розміром в 1см і є первинним осередком. Тому при тривалих дискомфортах і особливо атонії необхідна діагностика – колоноскопія (ендоскопія), яку бажано робити раз на 2-3 роки.

Якщо ми хочемо виявити не прищик локалізації, а початкову фазу самого процесу рак кишечника, то єдиною технологією скринінгу онкологічного ризику є Явно виражені, постійні симптоми, з’являються вже у фазі пухлини, що сформувалася. Часто, аж до появи метастазування, чітко виражені симптоми з’являються періодично або відсутні.

Симптоми раку тонкого та товстого кишечника майже однакові:

  • майже постійні тупі болі, ниючого характеру;
  • при проростанні до сусідніх органів, біль сильний і носить додатковий пекучий характер;
  • часто біль віддає в спину і наростає ближче до вечора;
  • переважно біль виражений у зоні епігастрія і рідше у правому підребер’ї;
  • виражена слабкість із різким зменшенням маси тіла;
  • постійний больовий у кишечнику після прийому їжі.

Симптоми раку кишечника – пряма кишка:

  • здуття живота, з колікою;
  • запори або проноси або їх чергування;
  • хибні позиви дефекації без виходу калу;
  • кров у стільці, може бути впереміш зі слизом;
  • молокров’я;
  • втрата ваги та виражена слабкість

Лікування та прогноз при раку кишечника

Лікування раку кишечника часто є проблемою вже на етапі оперативного лікування через масивність пухлини та непрохідності, яку вона формує. Це випадки підвищеного ризику життя, і тому завжди робиться термінова операція. Операція при лікуванні раку кишечника в більшості випадків створює тупикову безвихідь для пацієнта. У 80% випадків операція на товстій чи прямій кишці передбачає виведення колостоми назовні – метод Гартмана чи Микулича. В основному така ситуація характерна для 3-4 стадії онкології кишківника.

 

Після таких операцій, на очеревині залишається отвір (незаживаюча рана), з якого виведена колостома і яке є постійним інвазивним осередком, що не гоиться. У попередніх статтях я пояснював, що будь-які інвазії, тим більше постійні, стимулюють метастазування. Зрозуміло, що у цих випадках у хірурга вихід один – операція та встановлення колостоми. Але при злоякісних процесах колостоми ні в кого не знімають, це робиться тільки за доброякісних уражень та інших хвороб кишечника. Тому відразу після хірургічного столу людина стає калікою, з різким падінням якості життя. І я говорю не про те, правий хірург чи ні, а про те, що такий протокол стимулює вторинні процеси в організмі. Після таких операцій подальше хіміотерапевтичне лікування марне. Тому вся практика такого лікування є хірургічним тупиком. У шахах це називається – цугцванг. Прогноз у цих випадках навіть не в тому, скільки проживе такий пацієнт, а в тому, скільки йому лишилося.

Подивимося офіційну статистику щодо цієї групи захворювань:

  • визначальним фактором є раннє виявлення пухлини;
  • при пухлинах, обмежених слизовою оболонкою, після радикального лікування до п’яти років живуть майже всі хворі;
  • при   0 – I  стадії  (Tis N0 M0) (T1 N0 M0) (T2 N0 M0) до п’яти років живуть  90 -100% хворих;
  • при  II  стадії (T3 N0 M0) (T4 N0 M0) до п’яти років живуть  70% хворих;
  • при III стадії (T будь-яка N1 M0) (T будь-яка N2,3 M0) до п’яти років живуть 30% хворих;
  • при IV стадії (T будь-яка N кожна M1) до одного року живуть 16% хворих, решта гинуть за 2-3 місяці.

Якщо ступінь ураження ще не значний, пухлина в межах до 8-10 см і прохідність зберігається, то альтернативні методи лікування дозволяють розсмоктувати такі розміри пухлин. Також альтернативне лікування показано при всіх операціях на кишечнику, після яких пацієнту не виведена колостома. З усіх видів ракових пухлин в організмі людини саме пухлини тонкого, товстого кишечника і прямої кишки розсмоктуються найлегше. Ранній же фактор виявлення пухлин розміром до 3 см дозволивяє розсмоктувати їх протягом 10-12 місяців. Але найкраще альтернативними методами лікується поліпоз кишківника.

Профілактика онкології кишечника

З усього вище сказаного вже зрозуміло, що рак кишечника виникає на першому рубежі нашого контакту із зовнішнім світом, за допомогою вживання їжі. Вчені підрахували, що за своє життя людина в середньому з’їдає 50 тонн їжі. Це у 600 разів більше, ніж наша власна вага. З віком секреторна система слабшає, і те, що організм без проблем перемелював у 20 років, у 50-60 він робить набагато важчим. Тому вік має значення, але не як основна причина захворювання, бо як фактор індивідуальної ослабленості організму. Тому хтось хворіє на рак у 40-50 років, а хтось у 80 помирає просто від дегенеративних хвороб.

Так само важливою причиною онкології є нездатність організму підтримувати ізомеричний гомеостаз молекул, що у 80 % забезпечується процесом засвоєння їжі. Це зазначено у переліку причин як першорядні фактори та визначається нормальним станом мозку та нервової системи. Мозок та нервова складова виробляють основні травні гормони та багато в чому детермінують стереоізомерію всіх молекул організму. Тому в народі правильно кажуть, що усі хвороби від нервів. Якщо ця функція мозку недоопрацьовує, це у більшості випадків веде до онкології. Тому перші поради профілактики – спокій нервової системи, міцний нічний сон, особливо в періоді з 12:00 до 05:00, помірність та розбірливість у їжі та правильні принципи харчування.

Сьогодні повсюдно говорять про важливість правильного харчування. Але вся дискусія крутиться лише навколо м’ясоїдства чи окремих екзотичних фруктів та капусти броколі. Взагалі, стало модно займатися дієтологією та поучаництвом у цій галузі (дієта-логіка). У цій темі особливо метушливі жінки після 30, рухомі глибинним страхом, утвореним контактами із дзеркалом. Окремі дослідження вчених акцентують на корисності тих чи інших продуктів, але без створення наукових основ правильних принципів харчування. Відома маса речовин першочергової необхідності для організму, але я не знаю жодної фундаментальної наукової праці про принципи правильного харчування.

Наш мозок не знає продукти за назвами, він знає їх за складом у контексті життєвої необхідності. І ось дієтологічні концепти такої спрямованості зустрічаються вкрай рідко. Розповідати з розумним, медитативним виглядом, що тваринний білок можна замінити на квасолю і сочевицю, це не концепція правильного харчування, а стратегія вибору. Але щоразу, так і хочеться запитати у молодих людей, з прив’язаним мішечком до руки – як записується стереоізомерницька послідовність молекул мозку, його гормонів, гормонів репродуктивної системи, або просто молекул дермального шару живих істот. Як організм забезпечує цілком протилежний продукт тому, що ми їмо. Відповіді на ці питання лежать у товстій папці паперів, під назвою причини ракових захворювань.

>